Duo-urnen

Toen mijn vader 17 jaar geleden kwam te overlijden is het idee van de duo-urn in de periode daarna geboren. In de periode na zijn overlijden ben ik begonnen met het maken van kleine beeldjes en kistjes om de herinnering levend te houden. Uit dit proces is het idee voor de duo-urn ontstaan. Een nieuw idee destijds wat ik uit ben gaan werken en uit ben gaan dragen met vele navolgers inmiddels.

Een duo-urn is een object, een ‘asbeeld’ voor nu … en/of later. Het zijn veelal bronzen objecten die een symbolische of de totale hoeveelheid as van een of twee personen kunnen bergen. De objecten bestaan vaak uit twee ‘verbonden’ delen. Samen vormen deze delen een mooi symbolisch beeld met één of twee afzonderlijke as-ruimtes,  het idee voor partners om mogelijk later weer ‘samen’ te zijn, spreekt erg aan.

Voor veel mensen is het fijn dat de objecten niet als ‘urn’ herkend zullen worden …, dit maakt het minder beladen de as in huis te hebben. Het biedt tevens de mogelijkheid om het object reeds bij leven in huis of tuin te hebben staan. Het kan dan heel erg ‘eigen’, vertrouwd worden, je ‘vergroeit’ er als het ware mee. Later biedt het object de mogelijkheid om als ‘urn’ dienst te doen… heel persoonlijk dus.

De vaste modellen worden in kleine oplages, op ambachtelijke wijze middels de verloren was-methode gegoten. Mede hierdoor is het mogelijk om middels eigen inbreng een unieke persoonlijke ‘urn’ te creëeren.